Новини

БАТА участва в кръглата маса за развитие на българо-руските връзки в туризма
02/17/2019 г.

 

В рамките на международната борса "Ваканция и СПА Експо – 2019" се проведе Кръгла маса „Туризъм – 2019“,  която събра на едно място над 100 представители на търговски организации от България и Русия, водещи туроператори,  хотелиери и експерти. Форумът, организиран от Българо-руската търговско-промишлена палата (БРТТП), показа огромен неоползотворен потенциал в сферата на туризма.

Българо-руската търговско-промишлена палата, виждайки ясна необходимост от търсене на решения за развитие на отрасъла и опирайки се на търговските камари и асоциации, започна обсъждане на актуални аспекти на взаимноизгоднитe българо-руски отношения в областта на туризма. Първото от поредицата събития, посветени на туризма, които планира БРТПП, бе Кръгла маса в Интер експо център, в която участва и БАТА.

След официалното откриване и изказванията на зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева, на посланика на Руската федерация Анатолий Макаров и на търговския й представител Константин Артюшин, се пристъпи към основната тема на форума: „Актуални въпроси на българо – руските отношения в областта на туризма“.

Сред изказалите се участници бе председателката на Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА) г-жа Светлана Атанасова, която изтъкна: „Нашите членове - туроператори и туристически агенции, работят в посока за увеличаване на броя на руските туристи в България и на българските туристи в Русия. Като браншова организация над 10 години, се борим с институции и министерства за подобряване на условията за бизнес. Единият основен проблем е въведеният визов режим за руските туристи у нас. За решаването му работим години наред и водим разговори с Министерство на външните работи“, сподели пред присъстващите някои проблеми и неизползвани възможности за развитие на двустранния туризъм г-жа Атанасова. Тя спря вниманието на втория огромен проблем – „транспортният, който минава през Министерство на транспорта. Полетите от и до Москва са няколко пъти в седмица и са в пъти по-скъпи от полетите до европейски градове, които са по няколко на ден. Това влияе негативно върху развитието на туристическия сектор. Отчитаме спад на руски туристи в България за 2018 г. спрямо 2017 г. Спадът е още по-голям, ако се вземе предвид, че част от пристигащите с туристически визи руснаци са собственици на имоти в България, а не туристи. Потенциалът за туристическия бизнес между България и Русия е голям, както вече посочиха участниците преди мен. Да бъдем оптимисти, че на предстоящи форуми тези проблеми ще намерят реални решения и резултатите, които ще отчитаме след време и ще са в пъти по-големи от сегашните“ – констатира председателката на БАТА.

Туризмът е сред основните приоритети на българо-руските икономически отношения и въпросите в тази сфера са актуални и наболели в началото на новия туристически сезон. Кръглата маса даде възможност за разглеждане на важни фактори в развитието на туризма като инвестиционния ресурс и основната организационно-техническа инфраструктура. Кръглата маса предостави възможност на руските и българските региони и предприемачи да дискутират за възможностите за развитието на туристическите услуги между двете страни.

На форума се изясни, че визовите процедури и високите цени на билетите са сред основните пречки, които ограничават туристическите пътувания между България и Русия. За няколко години Русия от 4-то застана на 6-то място в общия поток от туристи, пристигащи в България и вече заема 17 място сред страните, в които пътуват българите. „Водени от разбирането, че Русия е сред най-важните ни туристически пазари, имаме аташе по туризма и самостоятелно представителство на България с ресор Туризъм към българското посолство в Москва. Акредитираме нови руски туроператори, предвижда се увеличаване на чартърните полети за предстоящия сезон от различни градове и региони на Руската федерация“, сподели зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. 

На кръглата маса бе подчертано, че предстои българо-руски бизнес форум в София, на който представители на туристическия бранш от България и Русия ще проведат двустранни срещи и ще се запознаят с инвестиционните възможности на страната ни в областта на туризма.

Оферти
Условия за реклама в сайта на БАТА през 2020

Уважаеми колеги,   Имаме удоволствието да Ви предложим специални цени и условия за реклама на 

Условия за реклама в сайта на БАТА

Уважаеми колеги,   Имаме удоволствието да Ви предложим преференциални цени и условия за реклама на

Настаняване в Зайчар

Уважаеми колеги, Можем да Ви предложим настаняване на индивидуални туристи, както ина организирани групи в област Зайчар,

Концерт на живо и премиера на филма “Балканска мелодия”

Уважаеми Туроператори,   обръщаме се към вас с предложение за концерт и прожекция на филм. Със закупуването н

нов БАТА каталог

Бизнес Профили   Маркетингово-издателска къща „Инфо Клас“ има удоволствието да Ви покан

Семеен хотел-ресторант "Митницата", гр. Гоце Делчев, очаква ползотворно сътрудничество с туроператори

Семеен хотел-ресторант  „Митницата” гр. Гоце Делчев Уважаеми колеги и приятели, Имам удоволствието да предло